Από την επιστημονική φαντασία σε μια αβέβαιη πραγματικότητα – ComMedia

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Από την επιστημονική φαντασία σε μια αβέβαιη πραγματικότητα

της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου

Το 1950 ο Ισαάκ Ασίμωφ έγραψε το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας Εγώ, το Ρομπότ (I, robot), παρουσιάζοντας εννέα ιστορίες σχετικές με ρομπότ και εισάγοντας τους τρεις νόμους της ρομποτικής:

1. Δεν επιτρέπεται στο Ρομπότ να βλάψει άνθρωπο.
2. Πρέπει να υπακούει στις διαταγές που λαμβάνει από αυτόν.
3. Πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του, εκτός αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο.
To ρομπότ, αποτυπώθηκε καταρχήν στην ανθρώπινη συνείδηση σαν πιστός υπηρέτης και εντολοδόχος του δημιουργού του.

Όμως, με την ανάπτυξη του έγχρωμου κινηματογράφου κατά τη δεκαετία του 1960, τη χολιγουντιανή παρουσία ανθρωποειδών όπως ο «Εξολοθρευτής», αλλά και την προοπτική της σε κοντινό μέλλον συνύπαρξης  με το δημιούργημα του, ο άνθρωπος άρχισε να αντιμετωπίζει πιο καχύποπτα αυτή τη σχέση.

Σήμερα, με δεδομένη τη μη αναστρέψιμη ανάπτυξη της ρομποτικής τεχνολογίας, παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη σε πολυάριθμους τομείς όπως της ιατρικής, των τηλεπικοινωνιών, της ασφάλειας ή ακόμη και της ίδιας της τέχνηςκαι πάρα τις διαβεβαιώσεις επιστημόνων και επιχειρηματιών ότι κυρίαρχος στόχος  παραμένει η βελτίωση της ποιότητας  ζωής του ανθρώπου και η εξασφάλιση περισσότερου δημιουργικού χρόνου κομίζοντας προστιθέμενη αξία στην ατομικότητα του, ο άνθρωπος ανησυχεί περισσότερο από ποτέ για τη διαφαινόμενη και πολυεπίπεδη σύγκρουση συμφερόντων ανθρώπου-ρομπότ.

Με  δεδομένα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και  την παγκόσμια ύφεση, ο ρομποτικός ανταγωνισμός γίνεται για τους περισσότερους δυτικούς μία ακόμα απειλή για την επαγγελματική επιβίωση και την ευημερία τους.
Σε παλιότερες έρευνες, όπως εκείνες του ομίλου Boston Consulting Group και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία συμπεραίνει πως στα επόμενα 20 χρόνια θα έχει χαθεί το 35% των θέσεων εργασίας στη Βρετανία, λόγω του αυτοματισμού, έρχονται να προστεθούν αυτές της PwC και της McKinsey.

Σύμφωνα με την πρώτη, εκτιμάται ότι περίπου το 30% των θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν  να κινδυνεύσουν με την εισαγωγή των ρομπότ από τις αρχές του 2030, με το ποσοστό των «επισφαλών» θέσεων να είναι υψηλότερο στις ΗΠΑ (38%) και στη Γερμανία (35%), ακόμη και από ό,τι στην Ιαπωνία (21%) και με υψηλότερα ποσοστά σε τομείς όπως οι μεταφορές και η αποθήκευση  (56%), η  μεταποίηση (46%) και το εμπόριο (44%).

Επιπλέον, βάσει της μελέτης του McKinsey Global Institute (Μάρτιος του 2017), εκτιμάται ότι το 50% περίπου των θέσεων εργασίας θα πληγεί από την αυτοματοποίηση έστω κι αν μόνο το 5% των επαγγελμάτων συνολικά (και όχι μεμονωμένες δραστηριότητες) μπορούν να αυτοματοποιηθούν πλήρως.


Ο ρυθμός απώλειας, εξαρτάται βέβαια από παράγοντες όπως η οικονομία, η αγορά εργασίας, οι κανονισμοί και η νομοθεσία μιας χώρας, καθώς και οι κοινωνικές συνθήκες Video.


Στην αισιόδοξη οπτική ότι τα ρομπότ θα υποκαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία μόνο ως προς το άχαρο και μη δημιουργικό κομμάτι της, έρχεται σαν καταπέλτης η δήλωση του ιδρυτή και πρόεδρου της Αlibaba, Jack Ma, τον οποίο το  περιοδικό Fortune χαρακτήρισε σαν έναν από τους κορυφαίους ηγέτες του κόσμου, ότι "Σε 30 χρόνια, ένα ρομπότ θα είναι πιθανώς στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος", προειδοποιώντας ότι η τεχνολογία και η ανάπτυξη της τεχνητής και συναισθηματικής νοημοσύνης των ρομπότ μέσω αυτοσυνείδητων προγραμμάτων υπολογιστή (ισχυρή ΤΝ),  θα κάνει ακόμα και τους  CEO  μη απαραίτητους στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.


Ήδη η IBM ανακοίνωσε ότι μέσω της AI θα μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να κάνει πρόβλεψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, με ποσοστό επιτυχίας 90% έναντι 50% των γιατρών (https://youtu.be/slOCSIs2J7E).

Ρομπότ που σκέφτονται, που επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους κατά τα πρότυπα ειδών του ζωικού βασιλείου, ώστε να αντιδρούν ευέλικτα σε διαφορετικά σενάρια παραγωγής, με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ικανά να  αναπαράγουν τις κινήσεις των ματιών, του δέρματος και του σώματος και να εκφράζουν έξυπνα συμπόνοια, σοφία και ανθρώπινες  συμπεριφορές μέσω εγκατεστημένου λογισμικού.

Ο Elon Musk, παγκόσμιος ηγέτης της τεχνολογίας και διευθύνων σύμβουλος των Tesla και  Space X από το 2014 ήδη, δήλωσε ότι  η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μεγαλύτερη υπαρκτή απειλή για τον άνθρωπο λόγω των περιορισμένων βιολογικών δυνατοτήτων του προτείνοντας τολμηρά την ανάμειξη ανθρώπων με μηχανές και  συγχώνευση βιολογικής και ψηφιακής νοημοσύνης.

Προτάσεις όπως αυτή του B. Gates περί φορολόγησης των εταιρειών που χρησιμοποιούν ρομπότ ως αντιστάθμισμα της απώλειας κρατικών εσόδων ή περί καθιέρωσης ενός ελάχιστου εγγυημένου παγκόσμιου εισοδήματος δεν ακούγονται καθησυχαστικές, καθώς το διακύβευμα αλλάζει και αφορά όχι μόνο στις θέσεις εργασίας και την εισοδηματική μας επιβίωση, αλλά την ίδια η ύπαρξη μας.

Κορυφαίοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής  Stephen Hawking, προειδοποιούν ότι η τεχνολογία πρέπει να ελεγχθεί μέσω της παγκόσμιας διακυβέρνησης  προκειμένου να προστατευθεί το ανθρώπινο είδος από τον αφανισμό, καθώς η νοημοσύνη Al σύντομα θα είναι τόσο ισχυρή που θα μπορεί να μας εξοντώσει, όχι από κακία αλλά από ανταγωνισμό σε περίπτωση αντίθετων επιδιώξεων ανθρώπου-μηχανής, και επισημαίνει ότι τα αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου πρέπει να χαλιναγωγηθούν από τη διάνοια και τη λογική του, καθώς και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα αναγνώρισης των ενδεχόμενων απειλών πριν την κλιμάκωσή τους.

«Στεκόμαστε στην άκρη ενός νέου συνόρου», όπως είπε κάποτε ο Τζων Κέννεντυ προαναγγέλλοντας τη διαστημική εποχή.
                        
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, όπως είπε και ο J. Μa σε ομιλία του στην επιχειρηματική Κίνα, προειδοποιώντας ότι έρχονται «σκοτεινοί χρόνοι» για τους ανθρώπους που είναι απροετοίμαστοι για την αναταραχή που πρόκειται να φέρει η τεχνολογία.

Ο άνθρωπος καλείται να διαχειριστεί τόσο τη Ρομποτική όσο και η νοημοσύνη AI με ψυχραιμία, σοφία και σύνεση, αλλά προπάντων με προετοιμασία για τους κινδύνους μιας αδάμαστης δύναμης, μέσω της εκπαίδευσης των μελλοντικών γενεών στην αύξηση της δημιουργικότητας, της ατομικότητας και της διάνοιας και  με επένδυση στην ίδια την ανθρώπινη φύση (https://youtu.be/slOCSIs2J7E).


Πηγές:




 














  

      



URL VIDEO
1) https://youtu.be/voNBzuI7IJ4
2) https://youtu.be/slOCSIs2J7E

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται