Μια γρήγορη ματιά στο #Retreat2014 – ComMedia

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Μια γρήγορη ματιά στο #Retreat2014


της Ελένης Παύλου*

Έχοντας ως σημείο αναφοράς τις επιτυχημένες διοργανώσεις του παρελθόντος σε Αθήνα και Κύπρο, φέτος οι δείκτες της πυξίδας του προγράμματος «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» κινούνται αποφασιστικά προς τη διαχρονικά γοητευτική Θεσσαλονίκη, μια πόλη-σταθμό που μέσα από ένα συνονθύλευμα φαντασιακών μύθων και πλουραλιστικών ιστορικών οπτικών, προετοιμάζει μοναδικά το έδαφος για το #Retreat2014.

Πέρα από τους σαφείς στόχους της διοργάνωσης που είναι η υποδοχή των νεοεισερχόμενων φοιτητών και η ζύμωσή τους με τους υφιστάμενους φοιτητές και διδάσκοντες του προγράμματος, ο θεσμός του  #Retreat προσβλέπει ιδιαίτερα στη γεφύρωση ισχυρών σχέσεων, πάντοτε υπό το πρίσμα του ομαδικού πνεύματος και της ευεργετικής συνεργασίας. Επιμένοντας στην ίδια γραμμή πλεύσης, επιδιώκεται  παράλληλα, η περιήγηση όσων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στα συναρπαστικά μονοπάτια του μεταπτυχιακού, τα οποία εκβάλλουν στην τεράστια δεξαμενή της ακαδημαϊκής μεθοδολογίας και έρευνας. Η διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων,  εργαστηριακών σεμιναρίων (τύπου workshops), καθώς και της πρώτης Ομαδικής Συμβουλευτικής Συνάντησης (ΟΣΣ) προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις δράσεις της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς και τη διδακτική μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τόσο μέσα από την εξοικείωση με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, όσο και με την αποσαφήνιση της ύλης και των στόχων του Προγράμματος.

Όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, τα εργαστήρια και οι ημερίδες τοποθετούνται στον πυρήνα του #Retreat, αφενός επειδή με τα εκάστοτε υπό πραγμάτευση θέματα «ρίχνουν» τους φοιτητές στα βαθιά νερά του δημοσιογραφικού κριτικού συλλογισμού, αφετέρου δε επιτελούν μεθοδολογικά ως προς το πρόγραμμα, αφού συνοψίζουν το περιεχόμενο και τις λειτουργίες του μεταπτυχιακού μέσα από τη συμβολή και την έμπειρη ματιά ειδημόνων του χώρου της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας. Ως ενδεικτικά παραδείγματα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι ημερίδες Η έννοια της αλήθειας στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία και  Κύπρος και Προπαγάνδα μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης που παρουσιάστηκαν στα #Retreat2012 και #Retreat2013 της Αθήνας και της Κύπρου αντίστοιχα. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, άμεσα συντονισμένο με τις ολοένα και εκκολαπτόμενες ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και σφυγμομετρώντας τους έντονους παλμούς της ενημερωτικής διαδικασίας, θέτει στο προσκήνιο του #Retreat2014 την ημερίδα με τίτλο Ένας θαυμαστός, καινούργιος κόσμος; Επικοινωνία, δημοσιογραφία και πολιτική στον 21ο αιώνα.  

Στόχος είναι η ενδοσκόπηση μιας εντελώς καινούριας ενημερωτικής σφαίρας, όπου τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού ξεθωριάζουν δραστικά, ιδιαίτερα υπό την επέλαση του citizen journalism.
Τέλος, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως το αίτημα για δια ζώσης επαφή είναι κάπως περιττό για ένα μεταπτυχιακό που στηρίζεται σε υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές μεθόδους επικοινωνίας. Ωστόσο, η φυσική παρουσία και η συμμετοχή όλων μας στις δράσεις του #Retreat2014 θα εξασφαλίσει το πολύτιμο πρωτόλειο για την μετέπειτα  ομαλή πορεία στις παρυφές του Μεταπτυχιακού, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα, τη διαπροσωπική επικοινωνία. Ας ξεκινήσει λοιπόν το ταξίδι στις ατραπούς της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας με τον πιο δημιουργικό τρόπο, με φόντο τον Λευκό Πύργο και νοτισμένο από τον αέρα του Θερμαϊκού!




*Δευτεροετής Φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία, μέλος της ομάδας νέας Δημοσιογραφίας του Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και Δημοσιογραφία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται