Επανεκκίνηση με το #Retreat2014 για το ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» – ComMedia

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Επανεκκίνηση με το #Retreat2014 για το ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία»


Μέθεξη στον μαγικό κόσμο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας, δημιουργία κοινών βιωμάτων που θα μας συντροφεύουν και μία ανυπομονησία στο μάτι και την ψυχή για την επόμενη συνάντηση…Το #Retreat2014του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας το έναυσμα της επανεκκίνησης του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Ένα τριήμερο μεστό από εμπειρίες και γνώσεις, με το ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» να μπαίνει στον τέταρτο χρόνο δυναμικής παρουσίας του στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σοφία Ιορδανίδου (ακ. υπεύθυνη του Προγράμματος) παρουσίασε το νέο πρόσωπο του Προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην ολοκληρωμένη στήριξη του φοιτητή στα συνεχώς ρευστά και μεταβαλλόμενα πεδία της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας, καθώς και την αναβάθμιση του τρόπου σκέψης του.
Με την ενεργό συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων, πραγματοποιήθηκαν κατά τις τρεις μέρες της εκδήλωσης συνολικά έξι εργαστήρια που κάλυψαν εν πολλοίς το φάσμα των γνωστικών αντικειμένων του Μεταπτυχιακού.

Στα δύο εργαστήρια Γραφής και Έκφρασης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τον καταξιωμένο συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιώργο Σκαμπαρδώνη, ο οποίος ανέλυσε τις διαφορές ανάμεσα στο λογοτεχνικό και το δημοσιογραφικό ύφος γραφής, τοποθετημένα στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Οι δύο διδάσκοντες του ΜΠΣ, Κατερίνα Διαμαντάκη και Λεωνίδας Χατζηθωμάς ανέλυσαν διεξοδικά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα ακαδημαϊκό κείμενο, τη δομή μιας ακαδημαϊκής εργασίας, τη σωστή χρήση της βιβλιογραφίας στις εργασίες και τις παραπομπές, ενώ επικεντρώθηκαν στις τεχνικές ανάγνωσης και μελέτης, καθώς και σε πρακτικές οδηγίες για τη μελέτη και τη συγγραφή των εργασιών.

Στη συνέχεια, οι διδάσκοντες και δημοσιογράφοι Βάλια Καϊμάκη και Χρύσανθος Χρυσάνθου παρουσίασαν συνοπτικά το Data Driven Journalism, την αναβαθμισμένη μορφή της δημοσιογραφίας. Παίρνοντας ως δεδομένη την «αγάπη» των αρχισυντακτών και του κοινού, το Data Driven Journalism αποτελεί πλέον ένα εργαλείο, μέσω του οποίου, μπορεί να προκύψουν απίθανα θέματα.

Ακολούθως, η σκυτάλη πέρασε στα χέρια του Αθανάσιου Ν. Σαμαρά, διδάσκοντα, ο οποίος ανέλαβε να εισαγάγει τους φοιτητές στον κόσμο της μεθοδολογίας της έρευνας και την αξιοποίησής της τόσο στο πλαίσιο του Προγράμματος όσο και στην καθημερινότητά μας. Με τη συμβολή των φοιτητών Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου, Αφροδίτης Παπαδημητρίου και Αναστασίας Μηνά, οι παρευρισκόμενοι άκουσαν από πρώτο χέρι τη διαδικασία εκπόνησης μεταπτυχιακής διατριβής. Η ερευνητική συνεργάτης του Προγράμματος Μυρσίνη Δογάνη ανέδειξε τη διάχυση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας και θεώρησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας, ενώ ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης υπογράμμισε ότι καμία θεωρία δεν πρέπει να εγκαταλείπεται.
Στη δική του παρουσίαση, ο διδάσκων Βασίλης Μουρδουκούτας ασχολήθηκε με τη δύναμη που αποκτά η αφήγηση ιστοριών (storytelling) στην επικοινωνία του ψηφιακού 21ου αιώνα. Η μαγεία που προσφέρουν στον άνθρωπο οι ιστορίες δημιουργεί μια νέα τάση στον χώρο της επικοινωνίας με την αυξανόμενη εμφάνιση των γνωστών πια ως storytellers.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του #Retreat2014 παρουσιάστηκε από διδάσκοντες, φοιτητές και συνεργάτες η πολυεπίπεδη δράση του ΜΠΣ. Έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του Περιοδικού ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, η ελληνική έκδοση του “Columbia Journalism Review”, συλλογικό έργο φοιτητών, διδασκόντων, συνεργατών και διακεκριμένων επαγγελματιών του χώρου. Εκτενής αναφορά έγινε, τέλος, στο Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία, το Ινστιτούτο εξειδικευμένης έρευνας και επιμόρφωσης που εισέρχεται δυναμικά στον ανταγωνιστικό χώρο της Επικοινωνίας, της Δημοσιογραφίας και της Έρευνας, παρέχοντας τη δυνατότητα για εργασία σε πραγματικές συνθήκες. Ήδη, το πρώτο έργο που ανέλαβε, ολοκληρώθηκε επιτυχώς και αυτό ήταν το #Retreat2014.

Ταυτόχρονα, τρεις φοιτητές του Προγράμματος παρουσίασαν τους τρόπους επικοινωνίας των φοιτητών με τους διδάσκοντες, αλλά και μεταξύ τους, καθώς και την πολυεπίπεδη δράση του Προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κυριακίδης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θεωρείται μέσο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ο Βασίλης Πετράς, μέσω μιας έρευνας που διεξήγαγε ανάμεσα σε 30 φοιτητές και 8 διδάσκοντες του ΜΠΣ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επικοινωνία και η διαπροσωπική επαφή σε ένα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταγωνίζονται πανάξια την παραδοσιακή μέθοδο της διά ζώσης εκπαίδευσης. Τέλος, η Αλίκη Παναγιωτίδου παρουσίασε την πλούσια πολυεπίπεδη δράση του Προγράμματος, δράση που περιλαμβάνει ένα εύρος θεμάτων, ορισμένα εκ των οποίων είναι τα επιμορφωτικά συνέδρια, τα σεμινάρια στα social media, το περιοδικό ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ και το Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία.

Ο Παναγιώτης Θεμιστοκλέους, τέλος, υπεύθυνος στη βιβλιοθήκη του ΑΠΚΥ, ξενάγησε τους φοιτητές στις δυνατότητες και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, επεξηγώντας τους τρόπους αναζήτησης βιβλιογραφίας και τη σημασία της πλατφόρμας Athens.

Γραφείο Τύπου

Advanced Media Institute

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται