Εργαστήρι γραφής και έκφρασης #Retreat2014 (Γ. Σκαμπαρδώνης) – ComMedia

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Εργαστήρι γραφής και έκφρασης #Retreat2014 (Γ. Σκαμπαρδώνης)

Διάβασμα, διάβασμα και πάλι διάβασμα
Με την προτροπή από τον ειδικό του χώρου Γιώργο Σκαμπαρδώνη για συνεχή ενημέρωση και μελέτη τόσο του λογοτεχνικού, όσο και του δημοσιογραφικού κειμένου άρχισε η δεύτερη μέρα του #Retreat2014 του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Γ. Σκαμπαρδώνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η εκ των προτέρων γνωριμία του δημοσιογράφου με τον καλεσμένο και το θέμα του, απαιτεί πολλές ώρες συστηματικής μελέτης.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για δύο είδη κειμένου: το λογοτεχνικό και το δημοσιογραφικό. Κι ενώ η δημοσιογραφία ασχολείται κατ’ εξοχήν με την πραγματικότητα, εκκινεί και επιστρέφει σε αυτήν, ούσα όμως εφήμερη, η λογοτεχνία κινείται στο χώρο της φαντασίας, της εξω-πραγματικότητας, αναλάμπουσα εν εαυτώ και ούσα η ψυχή της πραγματικότητας.
Τέθηκε ωστόσο το ερώτημα τι είναι πραγματικότητα. Υπάρχει; είναι αντιληπτή; Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης απαντά ότι η πραγματικότητα υπάρχει, δεν είναι όμως αντιληπτή από το ανθρώπινο πνεύμα, είναι νοητή από το ανθρώπινο μυαλό, αλλά μόνο αποσπασματικά. Ο άνθρωπος καταλαβαίνει μόνο κάποια κομμάτια της πραγματικότητας, επομένως και η δημοσιογραφία, έχοντας ως κατ’ εξοχήν αντικείμενο την παρουσίαση της πραγματικότητας, καταγράφει μόνο εκείνα τα κομμάτια που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος.

Με την σύμφωνη γνώμη των παρευρισκομένων ότι η γλώσσα είναι, κινεί και καθορίζει τα πάντα, ο Γ. Σκαμπαρδώνης σημείωσε ότι η γλώσσα έχει μεγάλη δύναμη, αφού αποτελεί ήθος, ιδιοσυχνότητα, το διακριτό του κάθε λογοτέχνη.

Ορμώμενος από την παρατήρηση της ακ. υπεύθυνης του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» Σοφίας Ιορδανίδου ότι οι φοιτητές διστάζουν να εκφράσουν τη γνώμη τους, ο Γ. Σκαμπαρδώνης αναφέρθηκε στην υποχώρηση της μόρφωσης των δημοσιογράφων που συντελείται παράλληλα με την πρωτοφανή έκρηξη στη χρήση της τεχνολογίας. Παρατηρείται, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σκαμπαρδώνης, μια αποχρονοποίηση και μια αποτοποίηση, καταργώντας τις έννοιες του χρόνου και του τόπου. Ο φόβος υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο με την κάθε εποχή να έχει το δικό της “correct”, το επικρατών σύστημα, και ανάμεσα στους λειτουργούς του επαγγέλματος υπάρχει πάντοτε ο φόβος που επιβάλλει αυτό το “correct”, το σύστημα. Όσο ισχυρότερη είναι η προσωπικότητα του δημοσιογράφου τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να επιτύχει, ανέφερε καταληκτικά.

Γραφείο Τύπου

Advanced Media Institute

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται