#Retreat2014: Ημερίδα: «Ένας θαυμαστός, καινούργιος κόσμος; Επικοινωνία, δημοσιογραφία και πολιτική στον 21ο αιώνα». – ComMedia

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

#Retreat2014: Ημερίδα: «Ένας θαυμαστός, καινούργιος κόσμος; Επικοινωνία, δημοσιογραφία και πολιτική στον 21ο αιώνα».

της Μαρίας Χριστοφή*

Ο τίτλος της Ημερίδας που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) δηλώνει ακριβώς τον παλμό και τις ανησυχίες του Προγράμματος, το οποίο αποτελεί ίσως τη μοναδική επιτυχημένη προσπάθεια ελληνικού πανεπιστημίου για προσαρμογή και προετοιμασία των φοιτητών του στον κόσμο της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας στην εποχή των νέων μέσων, των κοινωνικών δικτύων και του web 2.0.
Η ημερίδα αποτελεί ένα παράθυρο προβολής στις αναζητήσεις του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, το οποίο συνεχώς επανεξετάζει τις σχέσεις Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας και Πολιτικής και πώς αυτές διαμορφώνονται και μεταβάλλονται στις εξελίξεις του 21ου αιώνα. Ζητούμενο είναι μέσα από τη συζήτηση με διακεκριμένους επαγγελματίες των πιο πάνω πεδίων να αναδειχθεί μια νέα προοπτική για τον πολίτη και τη δημοκρατία.
Πιο συγκεκριμένα, θα εξεταστούν οι αλλαγές που φέρουν τα νέα μέσα στην πολιτική, τον πολιτισμό, την κατανάλωση, τη δημοκρατία, τα brands, την τηλεόραση. Θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία Δημόσιας Σφαίρας με βάση τα νέα δεδομένα. Θα εξεταστεί κατά πόσο η νέα επικοινωνία είναι καλύτερη ή χειρότερη μέσω των νέων παραμέτρων και χαρακτηριστικών της, ενώ θα αναζητηθεί ο ρόλος της δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης στη νέα εποχή.
Οι ομιλητές προέρχονται από το χώρο της πολιτικής, της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας. Είναι γνωστοί και καταξιωμένοι στον χώρο τους, γι’ αυτό η εμπειρία και η γνώμη τους είναι βαρύνουσας σημασίας. Ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας & ο Δημήτρης Παπάζογλου, creative director ο Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος & ο Ανδρέας Παναγόπουλος, δημοσιογράφος και  ο Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος, διευθυντής του lifo.gr & ο Ευθύμιος Σαββάκης, δημοσιογράφος, υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ θα συνομιλήσουν αντίστοιχα, με τους Βασίλη Μουρδουκούτα, Βάλια Καϊμάκη και Χρύσανθο Χρυσάνθου, μέλη ΣΕΠ του μεταπτυχιακού προγράμματος για το κατά πόσο διανύουμε έναν θαυμαστό, καινούργιο κόσμο.
Την ημερίδα θα συντονίσει η δημοσιογράφος και ακαδημαϊκή υπεύθυνη του Προγράμματος, Σοφία Ιορδανίδου.

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του #Retreat2014 του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία». Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Santa Beach στους Νέους Επιβάτες, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στις 6.30μμ. Είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ οι φοιτητές του ΜΠΣ μπορούν να συμμετέχουν διά ζώσης ή και μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, αξιοποιώντας στην πράξη τις δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα μέσα στην Επικοινωνία.



Η Μαρία Χριστοφή είναι δευτεροετής φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία, μέλος της ομάδας νέας Δημοσιογραφίας του Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και Δημοσιογραφία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται