Ελλάδα και Κύπρος σε οικονομική, πολιτική και ηθική απόγνωση…; Προοπτικές εξόδου (ΑΠΚΥ) – ComMedia

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ελλάδα και Κύπρος σε οικονομική, πολιτική και ηθική απόγνωση…; Προοπτικές εξόδου (ΑΠΚΥ)

Δελτίο τύπου για την εκδήλωση της Δευτέρας 11/3 

Η κατάργηση των «αυτονόητων» και των δεδομένων στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και η ανάγκη για αναδιαμόρφωση αλλά και αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της ήταν το κύριο μήνυμα της χθεσινής  συζήτησης με τίτλο Ελλάδα και Κύπρος σε οικονομική, πολιτική και ηθική απόγνωση…; Προοπτικές εξόδου που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επικοινωνία και Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τo «MEGA Κύπρου» και το Κέντρο Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας «ΚΕΔΕ». Η συζήτηση έλαβε χώρα στην Ένωση Νέων Τράστ και σε αυτή συμμετείχαν οΧαρίδημος Τσούκας, καθηγητής στρατηγικής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου , ο Λευτέρης Κουσούλης επιστήμονας της πολιτικής και οΑντώνης Έλληνας επίκουρος καθηγητής της πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρο. Τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος και ακαδημαϊκή υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Σοφία Ιορδανίδου.

Η συζήτηση αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας ένταξης στη δημόσια συζήτηση του προβληματισμού της ακαδημαϊκής κοινότητας σε συνάρτηση με τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις δυνατότητες εξόδου στην κατεύθυνση συγκεκριμένων λύσεων, μαζί με το κόστος που συνεπάγεται η επιλογή τους. Δεν κινείται στα πλαίσια της καταγγελτικής προσέγγισης ή ανάλυσης του προβλήματος του «τι πταίει» δηλαδή αλλά προχωρά ένα βήμα παρακάτω στις δυνατότητες επίλυσης των παθογόνων αιτιών που οδήγησαν σε αυτό που βιώνει σήμερα η ελληνική και κυπριακή κοινωνία.


Οι θεσμικές δυσλειτουργίες ενός πελατειακού κομματικού κράτους, η ανεξέλεγκτη χρηματοπιστωτική πολιτική με τη υπερδιόγκωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο αλλά και η διατήρηση των στρεβλώσεων της κρατικής πολιτικής από όλους τους πολιτικούς χώρους, επισημάνθηκαν ως στοιχεία που ενυπήρχαν στην πολιτειακή συγκρότηση τόσο της Κύπρου όσο και  της Ελλάδας, εν γένει αδυναμίες δηλ. που αναπόφευκτα οδήγησαν στην επιδείνωση των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε συνάρτηση με τη αποτυχία της οικονομικής σταθερότητας του ευρώ όπως ανάφερε ο κ. Έλληνας αλλά και της παράλληλης αποτυχίας της λεγόμενης αυτορρύθμισης των αγορών χωρίς την παρέμβαση των κυβερνήσεων, όπως σημείωσε ο κ. Τσούκας , οδήγησαν στην απόγνωση που βιώνουν ελέω κρίσης οι δύο κοινωνίες. Η απόγνωση όμως και η δύναμη που κρύβει μέσα της μπορεί να οδηγήσει στη μεταμόρφωση των κοινωνιών σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο με τις ανάλογες επιπτώσεις αλλά είναι η αναγκαιότητα που η κρίση επιβάλει για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο, τόνισε ο κ. Κουσούλης. Η αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών τονίστηκε από όλους τους συνομιλητές υπήρχε και η κρίση ήρθε να την επιβάλει με σκληρό τρόπο, εφόσον, το πελατειακό κομματικό σύστημα απλά τη διακήρυσσε χωρίς όμως να έχει τη βούληση να προχωρήσει σε αυτές.

Η συζήτηση ήταν ανοικτή για το κοινό το οποίο συμμετείχε υποβάλλοντας διάφορα ερωτήματα και απόψεις, ενώ ήταν δυνατή η διαδικτυακή παρακολούθηση της από το www.24h.com.cy αλλά και από τα κοινωνικά δίκτυα του μεταπτυχιακού προγράμματος Επικοινωνία και Δημοσιογραφία του ΑΠΚΥ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται