Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 - Η βραδινή συμφωνία της Κυπριακής Κυβέρνησης με το Eurogroup και η άμεση επιβολή φόρου στις καταθέσεις – ComMedia

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 - Η βραδινή συμφωνία της Κυπριακής Κυβέρνησης με το Eurogroup και η άμεση επιβολή φόρου στις καταθέσεις


ComMedians, 

Γράψτε τη γνώμη σας.


Μπαίνετε σε αυτήν την ανάρτηση, πατάτε επεξεργασία ανάρτησης, γράφετε το όνομά σας από κάτω και... ώρα να "μιλήσει" η πένα και ο λόγος.

"Αρχή ήμισυ παντός" Πλάτωνας

   _________________________
                                                               

"Νικά η περήφανη καρδιά τα μαύρα σκότη- και το γόρδιο κόβει
δεσμό των πραγμάτων καθώς ξίφος η περήφανη καρδιά"
Οδυσσέας Ελύτη
                                                  Ιωάννα Ηλιάδη


Του Ιούδα το φιλί ήταν λιγότερο ύπουλο και περισσότερο ανθρώπινο
της Μαρίνας Τζόκα


«Οι ελεύθεροι λαοί οφείλουν να μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις εναντίον σε όποιον απειλεί την ελευθερία τους, σε όποιον καταπατάει τα εδάφη τους» (Ηρόδοτος)

"Ενός κακού, μύρια έπονται"



Δώσε μου το μαχαίρι, πάρε το πιστόλι, πέρνα το κεφάλι σου στην αγχόνη, περπάτα στα καρφιά, κράτα με όμηρο. Στέρησέ μου την ελευθερία και την επιλογή μου να ζήσω. Και μετά ρώτα με «πώς είμαι» ή ακόμη πιο εύστοχα «ποιός είμαι».

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, η Κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με το Eurogroup το δικαίωμα της ελευθερίας του κυπριακού λαού. Με την απόφαση για άμεση επιβολή φόρου στις καταθέσεις - 6.75% για ποσά μέχρι 100.000 και 9.9% για άνω των 100.000€, από την επόμενη κιόλας ημέρα (σημειωτέον Σάββατο και με τη Δευτέρα να είναι η «Καθαρά», ίσον Αργία), πραγματοποιήθηκε το έγκλημα. Ο λόγος της προδοσίας και του πλιάτσικου στους κόπους των ανθρώπων - Κυπρίων και μη - είναι ο "αμύνεσθαι περί πάτρης", την οποία οι "έξω από εκεί" απείλησαν με άτεγκτη χρεοκοπία. Και το λιγότερο κακό για τους "πιστούς" διαχειριστές του κράτους ήταν η ανελέητη ανελευθερία του λαού. Τι πιο ανώδυνο; Όλα είναι αριθμοί άλλωστε· κυρίως οι άνθρωποι, πλέον.

Η συνέχιση της αλυσίδας των «θυμάτων του πολέμου» κρίνεται σήμερα, Κυριακή 17 Μαρτίου, από την Κυπριακή Βουλή. Η απόφαση ανήκει δικαιωματικά σε εκείνους, μιας που πήραν την πρωτοβουλία να είναι οι πρωτεργάτες. Παρεμπιπτόντως, μια "μικρή" υποσημείωση: Τα πρόσωπα αλλάζουν εξίσου εύκολα μορφές και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη πιο άμεσα, εθνικότητες. 

Ίσως όμως κρίνεται συνετό, ειδικότερα σε αυτή τη φάση της ιστορίας, να αναγνωρίζουν όλοι αυτοί οι επαΐοντες και οι διοικούντες των ανθρώπινων ζωών πως «ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος». Και αυτή η «καταδίκη» είναι πιο ισχυρή και από την ισόβια κάθειρξη. Στο όνομα αυτής διαπράττονται τα μεγαλύτερα «εγκλήματα» και ξεκινούν οι πραγματικοί πόλεμοι και όχι όπως είναι οι τωρινοί, οι εραστές δηλαδή της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής οικονομίας, που ανεμίζουν τη χρωματιστή σημαία τους, με το σύμβολο «ΧΡΗΜΑ». 
Μέχρι που φτάνουν τα όρια ενός ανθρώπινου όντος άραγε; Θα τα ξεπεράσει μήπως στην επόμενη ζωή του; Και αν αυτή δεν έρθει ποτέ; Ιδού η απορία!




της Σγουρώς Χρυσού 
Η... "δημοκρατική" Ευρώπη βρίσκει ολοένα και πιο αυταρχικές μεθόδους προκειμένου να διασωθεί η νεοφιλελεύθερη ολιγαρχία που την κυβερνά... Κι όμως, οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ δεν είναι απλοί αριθμοί και δεν πρέπει να κυβερνώνται με αλγεβρικούς αλγόριθμους...



Μέρες οργής. Ένα requiem για την Κύπρο
της Μαρίας Χριστοδούλου




Το θέατρο του παραλόγου και τα κλεμμένα όνειρά μας

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τη διάσταση που πήρε η τραγική είδηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τον κυπριακό και διεθνή τύπο, η οργή μου μεγαλώνει. Αντί να ψάχνουμε λύσεις στο πρόβλημα και ένα καλύτερο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας τσακωνόμαστε ποιος φταίει, ο νυν ή ο τέως πρόεδρος;  Φταίνε όλοι τους, όσοι ήταν και είναι στην εξουσία. Σας παροτρύνω να σταματήσετε να κομματικοποιήστε σε Δεξιά κι Αριστερά. Δημοκρατία δεν υπήρχε τα τελευταία χρόνια κι ούτε θα υπάρξει, αν δεν ξυπνήσουμε. ΕΓΩ, ΕΣΥ, ΑΥΤΟΣ, ΟΛΟΙ. 

Ξημέρωνε Σάββατο 16 του μήνα Μάρτη 2013. Πρώτη  έκτακτη είδηση στα κανάλια το κούρεμα των καταθέσεων, απο όλους τους λογαριαμούς στις τράπεζες της Κύπρου. Λίγα λεπτά μόνο χρειάστηκαν, για να πάρει φωτιά το διαδίκτυο. Ανοίγοντας τα μάτια, οι πρώτες λέξεις που διάβασα, πριν καν σταθώ στα δυο μου πόδια, ήταν: «Τραγική είναι η κατάληξη της συνεδρίας του Eurogroup για την Κύπρο, αφού εγκρίθηκε μεν η δανειακή σύμβαση στα 10δις ευρώ, αλλά περιλαμβάνει επαχθείς όρους, ανάμεσα τους και το κούρεμα καταθέσεων κατά 6.75% για ποσά κάτω των 100χιλ. ευρώ και 9.9% για ποσά άνω των 100χιλ. ευρώ». Και σκέφτομαι: "Παραπληροφόρηση ή σκέτος εφιάλτης;". Μας έπιασαν στο ύπνο! Όπως και κάθε άλλος πολίτης πανικοβλήθηκα. Δεν έχω λεφτά στην άκρη για να τα κλάψω, μα κλαίω για την προδοσία που βιώνει η πατρίδα μου. Αισθάνομαι οργή και μίσος για αυτούς τους μεγάλους, τους σπουδαίους που κινούν τα νήματα και δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. 

Έτρεξαν όλοι στα ΑΤΜ να σώσουν οτιδήποτε αν σώζετε. Μα πού τέτοια τύχη; Μπλόκαραν το σύστημα. Για όλα προνόησαν οι υφιστάμενοι διαχειριστές της κρίσης, μόνο που ξέχασαν να μας προειδοποιήσουν.

*Στην οδό ΚΥΠΡΟΥ, πρώτη πάροδος ΔΕΞΙΑ - τώρα υψώνεται το Μέγαρο της Τράπεζας Συναλλαγών - εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι , αυτός συναλλάσσεται. 
Συνάλλαγμα ψυχής και σώματος κι όχι χρημάτων, τα Ευρώπουλα χάθηκαν. Οι κόποι μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του κουρέματος, αποφάσισε κι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξαγγείλει Διάγγελμα· να μας εκφράσει την ύστατη λύπη του για τα τεκταινόμενα. Να μας πει τι; Αυτά που ήδη ξέραμε; Ότι βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο; Ότι οι ξένοι επενδυτές καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που  εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους στις τράπεζες της Κύπρου; Έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού και λέει μας γλίτωσε από μια άτακτη χρεοκοπία; Αυτός που πριν δύο βδομάδες υποσχέθηκε πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος αν το ψηφίσουμε; Και τώρα υπόσχεται πως εάν στηρίξουμε την απόφαση του Eurogroup, δε θα υπάρξει δεύτερο Μνημόνιο. Παρουσιάζει ως μόνη λύση την οικονομική εισφορά μας στο ταμείο της ευρωζώνης. Δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε τεχνοκράτης επιστήμονας, μα ξέρω πως αυτό που κάνουν στη χώρα μου είναι ανήθικο. Τι την χρειαζόμαστε την Τρόικα; Για να μας  ληστεύει; Αν θέλαμε να δώσουμε τις αποταμιεύσεις μας, το κάναμε από μόνοι μας, να μην τους ταλαιπωρούμε κιόλας πήγαινε -έλα συνέχεια στην Κύπρο. Αλλά μάλλον καλοπερνάνε, διασκεδάζοντας με την εύρεση τού νέου τους πειραματόζωου.
Την πατρίδα μου! 
Το μέλλον μου! 
Τα όνειρα μου!

Κι έπεται συνέχεια…

*(Παραθέτω τους στίχους του Γιάννη Μηλιώκα, με τους οποίους εκφράζει  μέσα από το τραγούδι, τη δική του αγανάκτηση και πόνο για την παρόμοια κατάσταση που βίωσε προ καιρού στην Ελλάδα)

Ladies and gentlemen, Αγαπητή νεολαία,
με τα μυαλά που κουβαλάμε και με την τρέλα που μας δέρνει,
ο καθένας το μακρύ και το κοντό του,
πάμε ολοταχώς από το κακό στο χειρότερο.

Επειδή νομίσαμε στην αρχή ότι φταίνε μόνον οι προηγούμενοι
και θα ησυχάσουμε άμα φύγουν,
μόλις τελειώσαν οι εκλογές και βγήκανε οι άλλοι
τρέξαμε να το γιορτάσουμε!

Τί περιμένατε δηλαδή; Μήπως να γίνει κάποιο θαύμα
ή μήπως να γλυτώσουμε απ' τους φόρους,
να οικονομάμε και να καθόμαστε
και να περνάμε ξαφνικά όλοι ζωή χαρισάμενη;

Τόσα χρόνια δεν έχετε βαρεθεί
να σας πουλάνε το ίδιο το παραμύθι,
πότε με πράσινη σημαία, πότε με κόκκινη, πότε με μπλε,
και να διαλέγουμε τελικά ποιοι θα μας κοροϊδεύουνε;

Τη δουλειά τους κάνουν αυτοί, δεν τους κατηγορώ,
αλλά πότε θα κοιτάξουμε κι εμείς τη δουλειά μας,
τους βλέπουμε στην τηλεόραση, τους διαβάζουμε στις εφημερίδες,
από το ραδιόφωνο συνεχώς και όλο με αυτούς ασχολούμαστε.

Κι όλο πάνε πίσω οι δουλειές,
όλο και τελειώνουνε τα φράγκα κι εμείς ακόμα το γλεντάμε,
κι έτσι μεγαλώνει ο πληθωρισμός,
έτσι μεγαλώνει και το φέσι μας.

Πώς να πάει μπροστά αυτός ο τόπος,
άμα δεν δουλεύει κανείς,
αν τη σκαπουλάρουνε όλοι και κάνουνε την κορόιδα,
θα σταματήσει η μηχανή και τότε ζήτω που καήκαμε…


της Λίνας Βαλσαμίδου
"SomosChipre" - "Είμαστε Κύπρος"



του Αντρέα Παπαευτυχίου 
Καθώς εσύ κοιμάσαι, κάποιοι «παίζουν» με το μέλλον σου και μετατρέπουν τα όνειρά σου σε εφιάλτη...

Πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2013. Ο κόσμος με εύθυμη διάθεση ετοιμάζεται για εξορμήσεις, ενόψει του εορταστικού τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας. Μια έκταση είδηση όμως κατακλύζει παραδοσιακά και νέα ΜΜΕ και έρχεται να τον αναστατώσει και να του «κόψει» τα φτερά του. 
«Τραγική είναι η κατάληξη της συνεδρίας του Eurogroup για την Κύπρο, αφού εγκρίθηκε μεν η δανειακή σύμβαση στα 10 δισ. ευρώ, αλλά περιλαμβάνει επαχθείς όρους, ανάμεσά τους και το κούρεμα καταθέσεων κατά 6.75% για ποσά κάτω των 100 χιλ. ευρώ και 9.9% για ποσά άνω των 100 χιλ. ευρώ». Μια είδηση που πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Μια είδηση που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά, καθότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μέχρι την προηγούμενη μέρα διαβεβαίωνε και διατυμπάνιζε πως ο ίδιος δεν επρόκειτο να αποδεχθεί κανένα κούρεμα καταθέσεων. Μήπως, μπορούμε να μιλάμε για (ακόμη ένα) παράδειγμα πολιτικής απάτης; Αλήθεια, στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης, πού όρεξη για διασκέδαση; Για γλέντια είμαστε ή για κλάματα;

Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά διακεκριμένοι οικονομολόγοι και τεχνοκράτες. Τα χειρότερα έπονται: νέοι δυσβάστακτοι φόροι για τους πολίτες, απώλεια δημόσιας περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και υψηλότεροι φόροι για τις ξένες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο λόγω της χαμηλής φορολογίας της. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα «δεινά» που πρόκειται να ακολουθήσουν. Καθόλου τυχαία, ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου αναφέρει ότι «αν η Ελλάδα υπήρξε το πειραματόζωο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη, η Κύπρος μετατρέπεται στο νέο πειραματόζωο της συλλογικής τιμωρίας και της ανοιχτής ληστείας.» Είναι φανερό ότι οι «εκβιαστές» επιθυμούν να εισαγάγουν και την Κύπρο στο μνημονιακό «σφαγείο», όπως ακριβώς έκαναν με την Ελλάδα. Διότι, αν οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών κρατών αποφάσισαν να πάρουν 7-10% από τις καταθέσεις των σκληρά εργαζόμενων πολιτών τους κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, μέχρι πού θα σταματήσουν;

Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που διανύουμε το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και πολιτική συναίνεση. Δεν είναι η ώρα των αντεγκλήσεων, των αντιπαραθέσεων και των καταλογισμών των ευθυνών. Είναι η ώρα της ενότητας, της συσπείρωσης, της συστράτευσης και της σύμπνοιας προς έναν και μοναδικό σκοπό:  την επανάκτηση της αξιοπρέπειας και της χαμένης μας υπερηφάνειας. Έχουμε μπροστά  μας λίγες μέρες για να αλλάξουμε το ρου της ιστορίας. Θα τα καταφέρουμε; Θα ξημερώσει επιτέλους μια «άσπρη» μέρα; Η απάντηση λίαν συντόμως.

«.....Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να ‘ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του.»
Οδυσσέας Ελύτης· επίκαιρος, όσο ποτέ άλλοτε. 




του Κυριάκου Σ. Κολοβού
 Η συστημικότητα του προβλήματος της Κύπρου

Η γνώση περί δυναμικών συστημάτων και χάους μπορεί να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα που ανακύπτουν ως προς την τρέχουσα, οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Ο Λόρεντζ, μελετώντας τα καιρικά φαινόμενα, προσπαθώντας να δώσει αλγόριθμους και δυναμικά συστήματα που να μπορούν να προβλέψουν τις εξελίξεις των καιρικών συνθηκών, ανακάλυψε πως μια μικρή διαταραχή από τις αρχικές συνθήκες ήταν ικανή να ανατρέψει πλήρως, στο εγγύς μέλλον, την ευστάθεια του αρχικού συστήματος. Μάλιστα, η αστάθεια, προϊόντος του χρόνου, οδηγούσε σε κάποιες περιπτώσεις σε «ανεξήγητα», χαοτικά φαινόμενα. Γι’ αυτό τον λόγο διατυπώθηκε το ερώτημα κατά πόσον υπήρχε συστημική διασύνδεση μεταξύ φαινομενικά ασύνδετων πραγμάτων.

Έτσι, γεννήθηκε ο παράξενος ελκυστής του Λόρεντζ. το φαινόμενο της πεταλούδας, κατά το οποίο οι τροχιές, στο χώρο των φάσεων, φεύγουν από μια ασταθή κατάσταση, μεταπηδούν σ' άλλη και τανάπαλιν. Μ’ αυτό τον τρόπο ενώ η τροχιά εκτελεί την κίνησή της εδώ, μετά από λίγο βρίσκεται εκεί. Η εκλαϊκευμένη ερμηνεία της έννοιας του χάους ορίζει πως αυτό οδηγεί σε κάτι τελείως άτακτο. σε κάτι απρόβλεπτο. Στο μαθηματικό πλαίσιο τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θα μπορούσε, εντός χάους, να υπάρξουν δομές τάξης, που παρά τη φαινομενική αταξία, να οδηγήσουν σε συμπεράσματα.

Αυτό που σχηματικά λέγεται πως «αν φταρνιστεί η Αμερική θα σιναχωθεί η Ευρώπη» φαίνεται ότι δεν απέχει από την πραγματικότητα. Ο Λόρεντζ μπορεί το 1960 να έβαλε μόνο 12 εξισώσεις στα πλαίσια ενός μη γραμμικού δυναμικού συστήματος διαφορικών εξισώσεων, παρατήρησε, όμως, ότι η στρογγυλοποίηση των δεκαδικών ψηφίων, που επέβαλλε μέσω του υπολογιστικού προγράμματος, οδηγούσε σε απρόοπτα αποτελέσματα. Γι’ αυτό, η επιχειρούμενη αλλαγή αρχικών συνθηκών ενός ευαίσθητου συστήματος ανέδειξε τη σημαντικότητα των συνθηκών αυτών. Συνεπώς, αυτό που κάποιος μπορεί να θεωρεί απειροελάχιστο ή ανεπαίσθητο, για το ίδιο το σύστημα, είναι υψίστης σημασίας. ήτοι συστημικό.

Σε επίπεδο χρηματιστηρίων απαντάται η θεωρία αυτή. Τον Φεβρουάριο του 2007 το χρηματιστήριο της Κίνας απώλεσε 9% με αποτέλεσμα αυτό να έχει τρομακτικό αντίκτυπο στον δείκτη Dow Jones. Η αλληλεξάρτηση του οικονομικού συστήματος, η αλληλεπίδραση σε επίπεδο χρηματοπιστωτικού τομέα, εξαιτίας της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, κατέδειξε ότι η αλλαγή αρχικών συνθηκών, στο ένα μέρος, επιδρά άμεσα ή έμμεσα στο άλλο σημείο. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Η απόφαση σε επίπεδο Eurogroup, της 16ης Μαρτίου 2013, βάσει της οποίας υποχρεούται η κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε περικοπές στις καταθέσεις μπορεί να ταχθεί σ’ αυτή την κατηγορία;

Η πρώτη αντίδραση των αγορών δείχνει ότι οι αποφάσεις που επηρεάζουν την Κύπρο δημιουργούν μία κατάσταση τύπου «ντόμινο». Η νευρικότητα των αγορών, άμα τη εμφανίσει κάτι τόσο απρόσμενου, που αλλάζει άρδην τις αρχικές συνθήκες του παιγνίου, καταδεικνύει μια τάση αυτοχειρίας από μέρους Γερμανίας, σε σχέση με την Ευρωζώνη. Φαίνεται ότι η χώρα αυτή θυσιάζει στο βωμό του εθνικού κέρδους το κοινό νόμισμα, σε μια προσπάθεια διατήρησής της στο ανταγωνιστικό δίπολο με τις ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να «κόβουν» δολάριο η Γερμανία λόγω ΕΚΤ δεν δύναται. Επομένως, για να προσελκύσει κεφάλαια, εντός γερμανικού εδάφους ή στους χρηματοπιστωτικούς της δορυφόρους, δημιουργεί ένα τεχνητό σοκ. Αυτή η χαοτική κατάσταση, με την τάξη που μπορεί κάποιος να διακρίνει, είναι ο φυσικός σύμμαχος της Κύπρου για να αποφύγει τα χειρότερα, υπό τον φακό της Θεωρία Παιγνίων.

του Δημήτρη Ζερβού
Ορισμένες προσωπικές επισημάνσεις για το κυπριακό πρόβλημα


1.     Είναι ανυπόστατες οι γερμανικές κατηγορίες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (ειδικά Ρωσικού) στις κυπριακές τράπεζες. Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών σχετικά με το ξέπλυμα μαύρων χρημάτων η Κύπρος κατέχει την 114η θέση ενώ η «ηθική» Γερμανία την 68η. Για να μην αναφέρουμε τις αμέτρητες μίζες της Siemens παγκοσμίως για την προώθηση των προϊόντων της. Κατά συνέπεια, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μπορούν να μιλούν για σχοινί. Όσο για κάτι χώρες όπως το Λουξεμβούργο, καλλίτερα να μην μιλήσουμε.
2.     Το 2011 η κυβέρνηση Χριστόφια συνήψε ένα δάνειο με τη Ρωσία ύψους 2,5 δις Ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρωτοεμφανιζόμενο  οικονομικό στένεμα εν τη γένεση του. Όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετό.
3.      Η ίδια κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2012 ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή οικονομικής βοήθειας, ενώ προσεγγίστηκε, εκ νέου η Ρωσία. Δυστυχώς, όμως, από τη στιγμή που η Κύπρος είναι στην Ευρωζώνη, η Ρωσία δεν φέρεται διατεθειμένη να βοηθήσει περισσότερο. Άρα το Ευρώ στην περίπτωση της Κύπρου αποτέλεσε  –και αποτελεί-  τροχοπέδη γι αυτήν.
4.     Η Κύπρος έχει ήδη ενταχθεί στο μνημόνιο από τον Δεκέμβριο του 2012 από την προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια. Ήδη από τότε έχουν ξεκινήσει οι περικοπές σε δαπάνες και μισθούς, ενώ έχουν ψηφιστεί περί τα 23 νομοσχέδια. Το αποκάλυψε καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σκάι.
5.     Από την αρχή του έτους, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, κυκλοφορεί η φήμη για τη μετακύλιση μέρους του βάρους από το πακέτο βοήθειας στους ώμους των καταθετών (γεγονός που πλήττει, ίσως ανεπανόρθωτα, το κύρος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος). Επομένως, η νεότευκτη κυβέρνηση Αναστασιάδη αποκλείεται να μην γνώριζε ότι υπήρχε πιθανότητα να υπάρξει επίσημη απόφαση που να προκρίνει την επιβάρυνση των καταθέσεων. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι δεν είναι ειλικρινής ο πρόεδρος της Κύπρου όταν δηλώνει ότι κατελήφθη εξ απήνης.
6.     Το δόγμα του «ανήκομε» εις τη Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή το επεξέτεινε ο κύριος Αναστασιάδης με το νέο: «ανήκομε εις την Δύση δίχως όρους». Εφόσον ήξερε εκ των προτέρων ότι δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει την όποια επιζήμια συμφωνία, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτό το δήθεν μειονέκτημα ώστε να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα με σκοπό να διαπραγματευτεί διαφορετικά. Η σχεδόν άνευ όρων παράδοση δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχει το ατελέσφορο ελληνικό προηγούμενο
7.     Πιστεύω ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστική βοήθεια για όσο διάστημα παραμένει πρόεδρος της Κύπρου ο κύριος Αναστασιάδης. Οι Ρώσοι είναι της άποψης ότι το συγκεκριμένο άτομο αποτελεί άνθρωπο της Δύσης. Για να πούμε την αλήθεια θεωρώ ότι δεν έχουν άδικο, δεδομένων των εκπεφρασμένων θέσεών του, ιδίως σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.
8.     Η γεωστρατηγική θέση της Μεγαλονήσου την καθιστά κλειδί στο γεωπολιτικό πόκερ που εκτυλίσσεται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, με δεδομένες τις εξελίξεις στη Συρία και την πιθανότητα επεκτάσεως του πολέμου στο Λίβανο. Εάν κλείσουν τα λιμάνια του Λιβάνου τότε η Κύπρος καθίσταται ως η μόνη εναλλακτική. Αυτό δεν θα πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής των κυβερνώντων. Ικανή και αναγκαία συνθήκη, όμως, είναι να υπάρξει ενότητα και σύμπνοια στην Κυπριακή κοινωνία.



3 σχόλια:

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται