Hijab ή μαντήλα: Σύμβολα και συμβολισμοί – ComMedia

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Hijab ή μαντήλα: Σύμβολα και συμβολισμοί

της Κατερίνας Σαλαβούρα

Ποια δύναμη αποκτούν τα σύμβολα ώστε να δημιουργούν προκαταλήψεις και στερεότυπα και να οδηγούν σε κάθετες διακρίσεις;

Αναμφίβολα η μαντίλα έγινε σύμβολο που διαφοροποιεί τον μουσουλμανικό κόσμο με την ορθόδοξη δύση ως προς την κουλτούρα και την κοσμοθεωρία τους. 

Προσφάτως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη χρήση του hijab από μουσουλμάνες στο χώρο εργασίας. Από την άλλη, η μεγάλη αθλητική εταιρεία Nike προώθησε διαφημιστική καμπάνια που απεικονίζει αθλήτριες να φορούν μαντίλα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει γυναίκες από τον μουσουλμανικό κόσμο να συμμετάσχουν σε αθλητικά events.

Δυο εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις που δίνουν διαφορετικό μήνυμα.

Η πρώτη δαιμονοποιεί τη διαφορετικότητα σε μια Ευρώπη που ήδη βάλλεται από εθνικιστικό παροξυσμό και ακραίες θέσεις σε μια εποχή που οι προσφυγικές ροές από την ανατολή είναι μεγάλες. Συνδέεται άραγε η Ανατολή με τους ακραίους φονταμενταλιστές;

Η δεύτερη δίνει την διάσταση της ενότητας. Προτρέπει τις μουσουλμάνες να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους σε κάθε συμμετοχική διαδικασία. Να νιώσουν μέλη μιας παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας και επιχειρεί να σπάσει τις προκαταλήψεις όλων αυτών που αντιμετωπίζουν τους μουσουλμάνους ως απειλή για την ειρήνη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται