Η νέα τάξη πραγμάτων – ComMedia

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Η νέα τάξη πραγμάτων

Της Μαριάνθης Πανούδη, Φοιτήτριας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας του #ΑΠΚΥ

Μέχρι σήμερα, έννοιες που μας απασχολούσαν και ξεπερνούσαν «τα της χώρας μας» ήταν η παγκοσμιοποίηση και ο διεθνισμός, οι οποίες εκφράζουν ιστορικές κατά τ΄ άλλα εξελίξεις, με τη συνεχώς αυξανόμενη και κατευθυνόμενη αλληλεξάρτηση των λαών και των εθνών, σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, πολιτισμικό και με την υποτιθέμενη κατάργηση των συνόρων.

Από αύριο και διά στόματος Σεργκέι Λαβρόφ, κάνει την εμφάνισή της η νέα μετα-δυτική παγκόσμια τάξη...
Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, σε αυτή τη νέα τάξη, η επιδίωξη κάθε κυρίαρχου κράτους θα είναι η ισορροπία ανάμεσα στα δικά του συμφέροντα και σε εκείνα των εταίρων του. Τα πάντα πρέπει να λειτουργούν υπό το πρίσμα του «αμοιβαίου σεβασμού».

Η Άνγκελα Μέρκελ στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αξία του ευρώ...
Με μια ασυνήθιστη γι΄ αυτήν αναφορά στη νομισματική πολιτική, μίλησε για ευρώ προσαρμοσμένο στα οικονομικά επίπεδα των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης, από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Στην άλλη άκρη της υφηλίου, η Κίνα ασκεί εδώ και καιρό την δική της πολιτική οικονομικής επικυριαρχίας...
Όταν γίνεται λόγος για «μεγάλες δυνάμεις» ή «παγκόσμια οικονομία», βρίσκεται στο προσκήνιο ως υπολογίσιμη δύναμη, με ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία.

Οι πηγές πλούτου παγκοσμίως διεκδικούνται και ανακατανέμονται. Το χρηματιστηριακό κεφάλαιο είναι πλέον σε καθαρό ανταγωνισμό με το παραγωγικό...
Το στοίχημα είναι αν θα καταφέρουν οι αναδυόμενες υπερδυνάμεις να μοιράσουν και τις ζημιές. Αν αρκούν για την ανακατανομή οι περιφερειακές συγκρούσεις ή θα χρειαστούν μεγαλύτερα μέτωπα, όπως αυτά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετά την κρίση του 1930.

Και εφόσον έχουμε το κουράγιο να αντικρίσουμε την ωμή πραγματικότητα, μπορούμε να μιλήσουμε και για ιμπεριαλισμό, το έσχατο στάδιο του καπιταλισμού. Αν οι συγκεκριμένες έννοιες δεν είναι εύηχες, μπορείτε να μιλήσετε και για νέα μετα-δυτική παγκόσμια τάξη...

Αναμένουμε τον όρο που θα υιοθετήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη δείξει ότι γι΄ αυτόν υπάρχουν μόνο δύο είδη όρων: οι δικοί του και οι λάθος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται