Ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη – ComMedia

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη

της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου


Η πρόσφατη  μελέτη του McKinsey Global Institute, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017, ήρθε για να επιβεβαιώσει κάτι που ήδη υποψιαζόμασταν εδώ και 60 περίπου χρόνια, τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο όρος Artificial Intelligence. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης, μέσα στα επόμενα χρόνια το 45% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί και ρομπότ μαζικής παραγωγής χαμηλού κόστους να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο.

Αν αθροίσουμε την AI στο 45% της προοπτικής αυτοματοποίησης, τότε αυτή σκαρφαλώνει στο 58%, εξασφαλίζοντας οφέλη της τάξης του 1τρις δολαρίων για τις εταιρείες που κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών και αντίστοιχες κρατικές ζημίες από την απώλεια εισφορών για φόρους, επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τον George Zarkadakis .

Και μολονότι μόνο το 5% των επαγγελμάτων συνολικά (και όχι μεμονωμένες δραστηριότητες) μπορούν να αυτοματοποιηθούν πλήρως με τις τεχνολογίες που διαθέτουμε σήμερα, όπως καταλήγει η συγκεκριμένη μελέτη, η τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται σε  οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό  επίπεδο, θεωρείται μαθηματικά βέβαιη ακόμα και για κορυφαίες θέσεις εργασίας, όπως αυτές των CEO .

Οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην ερχόμενη δεκαετία ενώ ήδη Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και Machine Learning αξιοποιούνται σε επιχειρηματικές εφαρμογές από οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων τα οικονομικά, η υγεία, η βιομηχανική παραγωγή, οι μεταφορές, η ενέργεια, η διαφήμιση και η εκπαίδευση.

Επιστήμονες και επιχειρηματίες επισημαίνουν του κινδύνους της ανεξέλεγκτης γιγάντωσης των νέων τεχνολογιών, παρά τα ομολογούμενα οφέλη που κομίζουμε στην καθημερινότητά μας, προτείνοντας τη λύση μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης για τον έλεγχο και την επιτήρηση της χρήσης των έξυπνων τεχνολογιών  ή ακόμα και την ανάμειξη ανθρώπων με μηχανές και τη συγχώνευση βιολογικής και 
ψηφιακής νοημοσύνης.

Δείτε επίσης:


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται