Το προσφυγικό πρόβλημα και πώς το αντιμετωπίζουν οι Έλληνες – ComMedia

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Το προσφυγικό πρόβλημα και πώς το αντιμετωπίζουν οι Έλληνες

της Αλεξάνδρας Μπελεσιώτη

Το σημερινό μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα και είναι μία από τις πιο σημαντικές ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η γηραιά ήπειρος μεταπολεμικά.

Η γενεσιουργός αιτία είναι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που μαίνεται από τα τέλη του 2011. Από τις αρχές του 2015, 1.015.078 άνθρωποι έχουν περάσει από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως, Αγαθονήσι), προκειμένου να φτάσουν σε μία από τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης. Το 94% των προσφύγων δηλώνουν ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Πώς, όμως, αντιμετωπίζουν αυτήν την κρίση οι Έλληνες πολίτες;

Η έρευνα κοινής γνώμης, που υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue τον Ιανουάριο του 2016, χωρίζεται σε 11 ενότητες:
  • Αναγνωρισιμότητα του προσφυγικού ζητήματος.
  • Αξιολόγηση του έργου των εμπλεκόμενων ελληνικών φορέων.
  • Αξιολόγηση της στάσης των κατοίκων στα νησιά υποδοχής.
  • Στάσεις απέναντι στην Frontex.
  • Στάσεις Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
  • Στάσεις απέναντι στη συνθήκη Σένγκεν.
  • Αντιλήψεις για τον έλεγχο των συνόρων.
  • Στάσεις απέναντι στους πρόσφυγες.
  • Κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με τη δυνητική εγκατάσταση προσφύγων στην Ελλάδα.
  • Κλίμακα στάσεων απέναντι στην ενσωμάτωση των προσφύγων.
  • Στάσεις απέναντι στο Ισλάμ και την Τζιχάντ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας:

1) Οι Έλληνες πολίτες υποεκτιμούν το πρόβλημα και έχουν περιορισμένες γνώσεις για τις επιμέρους πτυχές του .

2) Οι μισοί Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι, για την προσφυγική κρίση, φταίνε οι ξένες χώρες της Δύσης. Δίνουν πολύ χαμηλό βαθμό στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντίθετα, έχουν εξαιρετικά υψηλή γνώμη για τη στάση των κατοίκων των νησιών, του λιμενικού και των ΜΚΟ, που δουλεύουν για την υποδοχή των προσφύγων.

3) Οι Έλληνες έχουν έντονα θετική άποψη για τους πρόσφυγες και μάλιστα το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε αυτούς, προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα, χρηματική βοήθεια και εθελοντική στήριξη.  

4) Η σημαντικότερη διαφοροποίηση εμφανίστηκε με τη μορφή μιας κλιμάκωσης σχεδόν σε όλες τις απαντήσεις, ανάλογα με την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, με ένα ποσοστό των πολιτών, που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δεξιάς, να απαντούν με διαφορετικό τρόπο σε κάποιες ερωτήσεις.

Συμπερασματικά, η γενικότερη εικόνα, είναι η εικόνα ενός πληθυσμού που αντιμετωπίζει το πρόβλημα με συμπάθεια, αλληλεγγύη και υπομονή, πρόθυμου να βοηθήσει και να συνεισφέρει.

Πηγή: Διανέοσις - Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης

Περισσότερα:http://www.dianeosis.org/2016/02/oi-ellines-kai-to-prosfygiko-provlima/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς. προσβλητικούς ή/και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, διαφορετικά θα διαγράφονται